Lowie van Doninck

Lowie Van Doninck is docent en onderzoeker bij het lectoraat Active Ageing.

Lowie is sinds 2005 werkzaam als hogeschooldocent bij de Academie voor Gezondheidszorg en als onderzoeker achtereenvolgens betrokken bij het lectoraat Gerontologie en het lectoraat Active Ageing. Lowie is auteur van het Visiedocument voor de transitie van het ene naar het andere lectoraat.

Loopbaan

Lowie studeerde Verpleegkunde en daarna Biomedische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkte 17 jaar als verpleegkundig afdelingshoofd op een transplantatieafdeling in het Universitair ziekenhuis Antwerpen en was betrokken bij klinisch wetenschappelijk onderzoek.
Ook was Lowie 9 jaar wethouder Sociale Zaken, Ouderenzorg en Gezondheidszorg in Malle, België. Daarnaast was hij 4 jaar adviseur van de federale minister van Maatschappelijke Integratie.

Binnen het lectoraat Gerontologie was Lowie onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van consultatiebureaus voor ouderen en ook voor het Expertisecentrum Gezondheid Ouderen. Lowie is als partner en als ambassadeur nauw betrokken bij het project Seniorvriendelijke Gemeenten.

Blauwe zones

In de afgelopen jaren specialiseerde hij zich in de Blauwe Zones. In deze gebieden ligt de levensverwachting aanzienlijk hoger dan in Nederland. Lowie geeft succesvolle presentaties over de blauwe zones op congressen, maar ook bij een aantal gemeenten, GGD, banken, zorgverzekeraars, BNR-radio en bij pensioeninzichtcursussen. Ook is hij gastdocent bij de masteropleiding Fysiotherapie van de SOMT. Er is in toenemende mate interesse voor de leefstijl uit de blauwe zones. Eind 2013 ging Lowie samen met studenten op onderzoek in de blauwe zone van Sardinië.

Contactinformatie

Lowie Van Doninck

Postadres:

Expertisecentrum Caring Society 3.0
Postbus 90116
4800 RA Breda