Projecten

Studiegroep Help, de bankier verzuipt

Studiegroep Help, de bankier verzuipt

Joost Frencken, docent algemene economie, richtte de studiegroep op. “De wereld van banken is een onderwerp dat leeft. Je komt het dagelijks tegen in de kranten”, vertelt hij.

Alle studenten welkom

“In februari 2016 begonnen we met de eerste groep enthousiaste studenten. Studenten van alle opleidingen waren welkom, voorkennis om deel te nemen was niet nodig. Wel nieuwsgierigheid. Tijdens 12 bijeenkomsten gingen de studenten in groepjes aan de slag met een van de thema’s 'toezicht op banken', 'bank en ethiek' of 'FinTech'. FinTech zijn initiatieven op het kruispunt van de financiële- en technische sector. Denk aan de BitCoin.”

Op pad

“We zijn ook de deur uit geweest. Bij de Rabobank in Utrecht vertelde het hoofd Nationaal Onderzoek hoe de bank de toekomst van de financiële sector ziet. Daarnaast regelde een student een bezoek aan Holland FinTech in Amsterdam, een soort brancheorganisatie voor partijen die iets met FinTech doen. Daar spraken we met medewerkers en woonden we pitches van nieuwe bedrijfjes bij.”

Studenten over dit project

Studenten Bedrijfseconomie Aukje Wijnen en Mike van Bergen zijn enthousiast over de studiegroep. “Het meest interessante onderwerp vonden we FinTech. En dan vooral BlockChain, de technologie achter de BitCoin”, laten ze weten. “Met BlockChain wordt informatie in meerdere systemen opgeslagen. Een transactie moet door meer dan de helft van de systemen worden goedgekeurd. Frauderen wordt daardoor moeilijker. Eerst wisten we niets over BlockChain. Nu vinden we het zo interessant, dat we samen gaan afstuderen op dit onderwerp.”

Opinieartikel

Als afronding van de studiegroep schreven de studenten een opinieartikel. Dit is beoordeeld door Joost Frencken, Sanne La Grouw van magazine Punt en Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance and Accounting. De schrijver van het beste artikel, gepubliceerd op de website van Punt, ontving een eervolle vermelding.

Mogelijk krijgt de studiegroep ‘Help, de bankier verzuipt’ een vervolg voor toekomstige studenten. De studiegroep is onderdeel van het lectoraat Sustainable Finance and Accounting, waaraan ook Joost Frencken is verbonden. Iedere deelnemer ontving een certificaat van het lectoraat.