Afstudeerders onderzoeken productieplan CBD-olie

Studenten Mette van Grinsven en Joeri van der Kraan gaven ondernemer Michael Verhoeckx waardevolle nieuwe inzichten met hun afstudeeropdracht. Zij deden onderzoek voor de ondernemer die een hoge kwaliteit CBD-olie (cannabidiol) wil produceren die kan bijdragen aan de gezondheid, tegen een betaalbare prijs. Het Avans Ondernemerscentrum bracht beide partijen bij elkaar.

CBD-olie

Hennep is een gewas dat al eeuwenlang in Noordwest-Europa wordt gebruikt. De plant is door de sterke vezels geschikt voor touw en textiel en de olie uit de plant werd al vroeg gebruikt ter bevordering van de gezondheid. De positieve gezondheidseffecten, de olie wordt bijvoorbeeld gebruikt bij reuma of andere chronische pijnklachten, zijn in de vergetelheid geraakt. Nu is de hennepplant vooral bekend van softdrugs. De gezonde CBD-olie is wel in de winkel verkrijgbaar, maar dit is vaak onbekend. Het product is duur en de herkomst en samenstelling van de olie is vaak onduidelijk.

Ondernemer Michael Verhoeckx ervoer zelf de positieve gezondheidseffecten van CBD-olie en heeft de missie om hoge kwaliteit CBD-olie te produceren tegen een betaalbare prijs. Daarvoor heeft hij een innovatieve productiemethode bedacht en wil hij een bedrijf opzetten om de CBD-olie daadwerkelijk te produceren. Hij klopte aan bij het Avans Ondernemerscentrum voor kennis en hulp bij verschillende vraagstukken in zijn ondernemersplan.

Marktonderzoek en productclaims

Mette van Grinsven, afstudeerder van de Juridische Hogeschool, onderzocht de wetgeving die relevant is voor productclaims. Uit haar onderzoek blijkt dat claims met betrekking tot de gezondheidseffecten van CBD-olie niet zijn toegestaan. Niet op het product en niet op de website.

Joeri van der Kraan, afstudeerder Commerciële Economie, deed marktonderzoek naar de verschillende klantsegmenten voor de CBD-olie. Hoe kun je deze het beste benaderen en met welk segment zou je moeten beginnen?

Vervolgproject

De twee onderzoeken leverden de ondernemer waardevolle nieuwe inzichten op. Ook voor de studenten waren ze behoorlijk uitdagend. Inmiddels loopt er binnen Avans een vervolgproject voor het uitwerken van een businessplan. Daarvoor kreeg de ondernemer SIA-subsidie.
Het projectteam bestaat uit medewerkers van het Centre of Expertise Biobased Economy, de Academie voor Marketing en Business Management, de Academie voor Algemeen en Financieel Management, het Avans Ondernemerscentrum, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en CAH Vilentum.