Nieuws

2020 is het jaar dat gedomineerd werd door de coronapandemie. In deze nieuwe realiteit liet Avans Hogeschool zich wendbaarder en veerkrachtiger zien dan ooit. In het jaarverslag 2020 blikt het College van Bestuur terug op het afgelopen jaar, waarin er bijzondere ontwikkelingen plaatsvonden.

“En ineens overkomt ons dit”, zegt Jacomine Ravensbergen, lid van het College van Bestuur. “Het was voor mij helder dat dit niet meteen overwaaide en dat we als bestuurders juist in deze tijden iets moeten doen.” Sarah Wilton begint in september als lid van het College van Bestuur: “Het was vooral spannend om midden in de pandemie te starten in een nieuwe rol en in een nieuwe organisatie.” Voorzitter van het College van Bestuur Paul Rüpp: “In het begin was het boeiend en nieuw, maar als je beseft dat het na een paar weken niet over is en je geen perspectief kunt bieden dan is dat deprimerend.” 

Thuis

In 2020 werken en studeren we massaal vanuit huis. Thuis vergadert Rüpp in een kamer vol voetbalshirts, Wilton in haar walk-in closet en Ravensbergen in de keuken naast het espressoapparaat. De digitalisering binnen Avans komt in een stroomversnelling. Voor de 2,5 jaar die de hogeschool had uitgetrokken om bewust te worden wat digitalisering inhoudt, gebeurt dat in 2,5 maand. “Ik was zeer onder de indruk hoe snel de organisatie reageerde om lessen en vergaderingen online te krijgen”, zegt Rüpp. “Dat gaf energie ondanks alle ellende om ons heen”, vertelt Wilton. 

En deze ervaring leert dat online bijeenkomsten ook na 2020 belangrijk blijven. “De opmars van het digitaal vergaderen en online onderwijs gaat door, maar wel in balans met fysieke ontmoetingen want die blijven meer dan noodzakelijk”, bevestigt Rüpp. “In het verleden was fysiek vergaderen met 60 verschillende bedrijven bijna onmogelijk, door het online te regelen gaat dat een stuk gemakkelijker”, voegt Ravensbergen toe. 

Welzijnsmonitor

In 2020 verschijnt de Welzijnsmonitor onder studenten. In juni en december polst Avans door enquêtes hoe het met de studenten gaat. Tweederde blijkt weinig tot geen last te hebben van de pandemie. “Ik kijk met bewondering naar de veerkracht en doorzettingsvermogen van onze studenten”, zegt Ravensbergen. 

Maar er zijn ook grote zorgen. “Ik heb zorgen over de 15 procent die aangeeft dat het niet goed met ze gaat”, vervolgt ze. “Studeren is voor studenten al een instabiele tijd; de hormonen gieren door het lijf, ze gaan soms uit huis en ontdekken de wereld. Maar nu er ook geen perspectief is kan dat deuken geven.” Indirect doet Avans veel. Met nieuwe inzichten en middelen, binnen bijvoorbeeld Avans Extra, wil Avans de studenten intensiever begeleiden.

Grote stappen

Organisatorisch zijn er in 2020 genoeg uitdagingen. Terwijl het crisisteam bezig is met het roosteren en plannen van praktijklessen en tentamens worden achter de schermen stappen gezet op het gebied van de Ambitie2025. De AMR stemt in met de beleidsstukken over studentenwelzijn, de visie op onderwijs en leren en het onderwijsmodel en met de uitgangspunten voor de herclustering van de opleidingen. Daarnaast staat het behalen van de klimaatdoelstellingen nog altijd hoog op de agenda.

Het College van Bestuur zit regelmatig in spagaat. Aan de ene kant is er is behoefte om elkaar te zien, aan de andere kant blijft de angst voor besmettingen. Rüpp: “Daar hebben we het afgelopen jaar constant over na moeten denken, hoe doen we dat? Het houdt het College van Bestuur nog altijd bezig.” 

Toch lukt het om in 2020 feestjes te vieren. “De traktaties die elke dag werden aangeboden op de locaties zijn een succes”, vertelt Wilton. Een van de hoogtepunten van Rüpp is de opening van het studiejaar in het Willem II stadion in Tilburg in september. “We kropen even achter het scherm vandaan en lieten op deze manier zien dat Avans in kansen denkt.” Maar ook de drive-trough rondom de diploma-uitreikingen voegt Ravensbergen toe. “Bij Avans gingen die uitreikingen wel door en hoe. Deze persoonlijke benadering lukte goed. Meer scholen namen deze vorm over.” 

Saamhorigheid

Bij het College van Bestuur valt op dat de saamhorigheid binnen Avans sterker is dan ooit. “Avans heeft een goed en flexibel organisatiegevoel”, concludeert Wilton. Als voorbeeld geeft ze het gebruik van externe locaties. “De snelheid en de professionaliteit waarmee op een dag duidelijk werd of en welke externe locaties we konden gebruiken voor onderwijs is bewonderingswaardig”, voegt ze toe.

Het college van Bestuur kijkt met trots terug op een bewogen jaar. “Uit cijfers van 2020 blijkt dat Avans dit jaar weinig uitval heeft, dat er minder achterstand is en dat we nog altijd op schema lopen”, somt Rüpp op. “En dat kun je alleen bereiken door mensen met veerkracht en die hebben we gezien het afgelopen jaar.”

Lees het jaarverslag 2020