Nieuws

Lilia Visser, student Social Work, mag zich een jaar lang Student van het Jaar noemen. Zij krijgt de prijs voor haar inzet voor de lhbti-gemeenschap. Punt verraste haar op school.

Docenten en studenten buitelden zowat over elkaar heen om Lilian te prijzen om haar vriendelijkheid en haar inzet voor de lhbti-gemeenschap. Daar sluit de onafhankelijke jury zich bij aan: voor hen is Lilia Visser dé Avansstudent van het Jaar 2019.

Verrassing

“Ho, nog even wachten”, zegt een van Lilia’s medestudenten terwijl ze via een raampje het lokaal binnenspiekt. Lilia en een paar anderen ronden net hun laatste tentamen van de vrijdag af. Een paar minuten later komt er een seintje uit het lokaal: we mogen de student verrassen.

“Wat leuk, dankjewel!” Ze kijkt een beetje beduusd om zichheen, zichtbaar nog met haar hoofd bij het tentamen. “Die zag je niet aankomen hè”, richt docent Marja Steijn zich tot haar. Onder luid applaus van haar medestudenten neemt ze de oorkonde en de bos bloemen van de Academie voor Sociale Studies Den Bosch in ontvangst.

Lhbti-aanspreekpunt

Lilia groeide op in Wageningen en woont op kamers in Den Bosch. Ze is tweedejaarsstudent Social Work in Den Bosch en maakt zich hard voor lhbti’s. Ze doet vrijwilligerswerk bij het COC en heeft een plan ingediend bij gemeente Den Bosch om op elke middelbare school in het zuiden één docent op te leiden zodat hij of zij als lhbti-aanspreekpunt kan fungeren voor scholieren. "Ik vind het heel belangrijk dat er op iedere middelbare school iemand is waar jongeren die worstelen met hun identiteit bij terecht kunnen. Iemand die écht verstand van zaken heeft. De gemeente heeft mijn plan al geaccepteerd, dus binnenkort mag ik ermee beginnen.”

Onafhankelijke jury

Lid van het College van Bestuur Jacomine Ravensbergen vormde samen met docent en Punt-columnist Stefan van Teeffelen en studentlid van de Avans Medezeggenschapsraad Chaimae Ettalhoui de onafhankelijke jury. Lilia was volgens hen unaniem de winnaar. Uit de vijf kanshebbers sprong zij eruit vanwege haar onderscheidend vermogen.

Het rapport: “De genomineerden voor ‘student van het jaar 2019’ hebben allemaal een indrukwekkende lijst met bijzondere activiteiten naast en voor hun studie. Het laat maar weer eens zien hoeveel talentvolle studenten Avans in haar midden heeft. Echt iets om heel trots op te zijn. De jury heeft daarom gekeken naar de impact die de studenten hebben met hun activiteiten binnen maar vooral ook buiten de muren van Avans. En, niet onbelangrijk, de jury vindt dat de student van het jaar ook met zijn studie lekker in de pas zou moeten lopen.

Toch sprong er één student echt bovenuit: Lilia Visser.

We kunnen niet anders concluderen dan dat Lilia ‘our woman’ is. Ze zet zich in voor een gevoelig punt. Haar inzet gaat verder dan de Avansmuren. Dat maakt het extra speciaal: het initiatief komt helemaal uit haar persoonlijke belang, zonder enige opleiding gerelateerde gedrevenheid.

Niet onbelangrijk, de studievoortgang van Lilia is onberispelijk. Ze ligt keurig op schema waarbij negens haar cijferlijsten domineren."

Genomineerden

Punt organiseerde dit jaar voor de vijfde keer op rij de Student van het Jaarverkiezing. Studenten, medewerkers, docenten en directies konden studenten aandragen voor deze titel. Deze vijf studenten waren de andere genomineerden.