Nieuws

Het jaarlijkse Festival Forensische Zorg had dit jaar het thema spanning. COSA in Vrijwillig Kader stond dankzij een succesvolle nominatie in januari op dit festival met een levend ganzenbord, een spel waarin de levensloop centraal staat.

De levensloop van zedendelinquenten verloopt vaak problematisch, zowel voor als na het delict. Justitie verwacht dat zij re-integreren, maar de samenleving keert zich af. Wanneer de straf erop zit en justitiële bemoeienis eindigt, staat de voormalig zedendelinquent er alleen voor. Dat veroorzaakt spanningen, die tot verkeerde keuzes en recidive kunnen leiden. Het levend ganzenbord maakt het publiek bekend met COSA in Vrijwillig Kader, een voor Nederland nieuwe variant op het bekende COSA model.

Over het spel

Na een korte introductie spelen deelnemers het re-integratieproces van een zedendelinquent die geen justitieel kader meer heeft. Onderweg komt de speler allerlei lastige obstakels tegen, die om ander gedrag en verstandige keuzes vragen. Hij of zij krijgt hulp van een cirkel van vrijwilligers, een cirkelcoördinator en een aantal professionals.

De bedoeling is dat het kernlid, de vrijwilligers en de buitencirkel van professionals er samen voor zorgen dat het kernlid zonder ‘ongelukken’ het doel bereikt. “Het spel geeft een goede indruk van de manier waarop COSA werkt”, aldus een van de deelnemers. Ook nodigt het spel uit om na te denken en met elkaar in gesprek te gaan over de rol die vrijwilligers aanvullend op een eventuele behandeling kunnen hebben.