Nieuws

Onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden lijken een leerzame en onvergetelijke ervaring. Jongeren maken een mooie reis waar ook de lokale bevolking van profiteert. Toch klinken er in de media kritische geluiden over dergelijke reizen. Zo valt de term vrijwilligerstoerisme regelmatig. Tijdens de interactieve Academielezing op woensdag 22 mei vertellen 2 studenten en 2 docenten van Avans over hun eigen ervaringen met onderwijsreizen in Ghana en Malawi.

Vrijwilligerstoerisme

Het afgelopen jaar kwam voornamelijk weeshuistoerisme negatief in het nieuws. Maar hoe zit het met onderwijsprojecten? Mensen zijn vooral kritisch op het langetermijneffect van de projecten, maar ook de intentie van vrijwilligers roept vragen op. Gaan ze omdat ze echt een positieve bijdrage willen leveren aan het onderwijs? Of zien ze het vooral als een mooie reis of een goede toevoeging op hun cv? Tijdens de Academielezing schetsen de docenten en studenten een genuanceerd beeld van de zin en onzin van onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden. Ze bespreken waarom je wel of juist niet aan dit soort projecten moet deelnemen.

Over de sprekers

Suzanne Huisman is docent Nederlands aan de Pabo van Avans Hogeschool. Mayke Verhagen is bij dezelfde opleiding docent Bewegingsonderwijs en docent vande TOPClass Gedragsspecialist. In deze specialisatie bereiden studenten zich voor om te gaan werken met leerlingen met ernstige gedragsproblemen. Daarnaast zijn ze intensief betrokken bij werkplekleren en onderzoek. In 2018 deden Suzanne en Mayke mee aan het Edukansprogramma World Teacher in Ghana. Hierbij gaan docenten vanuit Nederland samen met hun collega’s in een ontwikkelingsland aan de slag om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Femke Klijsen en Alisa Villevoije zijn beiden derdejaarsstudent aan de Pabo. Daarnaast specialiseren zij zich als TOPClass-student in onderwijs voor leerlingen met een extra hulpvraag. Femke en Alisa namen deel aan World Teacher in Malawi.

Over de Academielezing

Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Inloop op 22 mei om 19.00 uur met koffie en thee. Start lezing om 19.30 uur, einde om 20.30 uur.

De Avans Academielezing is voor iedereen met een honger naar kennis. De Academielezing vindt meerdere malen per jaar plaats bij Avans Hogeschool, Hogeschoollaan 1 te Breda en is gratis toegankelijk.