Nieuws

Avans Hogeschool is als eerste hogeschool in Nederland gestart met een grote actie om PET-flessen apart in te zamelen, met korting bij de catering als stimulans. In nauwe samenwerking met Coca-Cola European Partners Nederland en cateraar Eurest, zet Avans zich in om zwerfafval te verminderen en de inzameling van waardevol PET-materiaal te stimuleren.

V.l.n.r.: Roelof van Dinter (Coca-Cola), Jan Jacob van Donselaar (Compass/Eurest) en Paul Rüpp (Avans) bij de PET-flesautomaat op de Onderwijsboulevard in 's-Hertogenbosch. 

Waardevol plastic

In Nederland belanden jaarlijks tussen de 50 en 100 miljoen flesjes op straat of in de berm, als zwerfafval. Gemiddeld gaan er per dag ruim 1.000 drinkflesjes over de toonbank bij Avans. Na gebruik belandt een deel van deze flesjes in plastic afvalbakken. Een ander deel eindigt als restafval of zelfs als zwerfafval. Dat is zonde, want het plastic van petflessen is de meest waardevolle vorm van plastic. Het zijn nagenoeg schone verpakkingen die een waardevolle grondstof vormen om nieuwe verpakkingen van te maken.

Roelof van Dinter, Director Out-Of-Home bij Coca-Cola European Partners Nederland: “Wij willen uiterlijk tegen 2025 elke verpakking die we in Nederland verkopen, ook weer retour krijgen om te kunnen recyclen. Dit is een van de grote pijlers uit ons duurzaamheidsplan ‘This Is Forward’. Deze samenwerking met Avans is een heel mooi voorbeeld van een initiatief dat gaat bijdragen om deze doelstelling te kunnen behalen. Al onze PET-flessen zijn 100% recyclebaar en bij uitstek geschikt als grondstof voor nieuwe flesjes. Dankzij deze actie wordt er een ‘schone’ stroom van PET-flessen aangevoerd bij de recycler en gaat er hopelijk geen materiaal meer verloren. Ons doel is dat al deze verpakkingen weer gebruikt gaan worden om nieuwe PET-flessen van te maken.”

Beloning

Op alle 12 Avanslocaties in Den Bosch, Tilburg, Breda, en Roosendaal staan sinds deze week PET-flesautomaten of een grote inzamelfles. Studenten en medewerkers ontvangen voor iedere ingeleverde PET-fles 10 cent korting. Hiermee kunnen ze sparen voor leuke prijzen of de extra korting besteden binnen de horecagelegenheden op Avanslocaties.

Avans vindt het belangrijk om studenten en medewerkers bewust te maken van het belang van recycling. Naast PET-flessen vraagt Avans aan studenten en medewerkers om papier, karton en overig plastic te scheiden van restafval. Ook cateraar Eurest investeert veel in duurzame verpakkingen. Saladebakken zijn bijvoorbeeld van gerecycled plastic, soepbekers zijn biologisch afbreekbaar en bordjes en schaaltjes zijn van suikerrietpulp gemaakt.

Foto's: Punt