Nieuws

21 februari gaf wethouder Paul de Beer het startschot voor Breda Elektrisch. Dit is een pool van volledig elektrische auto’s waarvan meerdere bedrijven en instellingen in Breda gebruik kunnen maken. Initiatiefnemers zijn de gemeente Breda, Avans Hogeschool en NHTV Breda. De wethouder geeft het startschot samen met Jacomine Ravensbergen en Nico van Os, leden van de besturen van de onderwijsinstellingen. Het project past bij de duurzaamheidsdoelen van de deelnemers en de mobiliteitsaanpak van de stad Breda.

Elektrische auto’s zijn veel schoner dan benzine- of dieselauto’s, omdat ze rijden op groene stroom en dus minder CO2 uitstoten. Daarnaast bespaart het delen van een auto ruimte en is elektrisch rijden stil en schoon.

Voor de initiatiefnemers zijn dit voldoende redenen om mee te doen aan Breda Elektrisch. De gemeente zoekt naar mogelijkheden voor duurzame mobiliteit, Avans werkt aan een bedrijfsvoering die 100 procent duurzaam is en NHTV combineert dit project met de ontwikkeling van een duurzame, groene campus.

Zakelijke ritten

Medewerkers van Avans, NHTV en de gemeente Breda gaan voor zakelijke ritten voortaan de elektrische auto’s inzetten. In de pool van deelauto’s komen in totaal zeven nieuwe BMW’s i3 en drie bestaande elektrische auto’s van de gemeente beschikbaar. De auto’s hebben een actieradius van ruim 200 kilometer en zijn daarmee geschikt voor de meeste ritten.

Opschaling

De auto’s worden in eerste instantie ingezet voor zakelijk reizen van de gemeente, Avans en NHTV. Samen staan zij garant voor 165.000 duurzame kilometers per jaar. Bedrijven en instellingen in Breda zijn van harte uitgenodigd om ook mee te doen. Daarnaast willen de initiatiefnemers de auto’s aanbieden aan de bewoners uit de buurt. Ook zij kunnen dan elektrisch en duurzaam rijden tegen een redelijke vergoeding. De aftrap is voor de initiatiefnemers daarom slechts een begin in de groene beweging van autobezit naar autodelen in Breda.