Nieuws

Denise Janssen, net afgestudeerd aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys, wint de jaarlijkse Afstudeerprijs van Avans Hogeschool. Haar afstudeerproject is door de externe jury als beste beoordeeld. Zij wint € 1.500. Denise pleit in haar scriptie voor betere begeleiding van kinderen in juridische kwesties zoals vechtscheidingen. Samenwerking tussen de advocaat en de zogeheten bijzonder curator is daarvoor cruciaal.

De Kinderombudsman omschreef in 2012 de bijzonder curator als ‘een lot uit de loterij’. Een bijzondere curator onderzoekt wat in het belang van een kind is. Een advocaat kan een kind bijstaan tijdens een procedure en vertegenwoordigt de wil van het kind. Dat zijn 2 heel verschillende rechtsfiguren, benadrukt Denise in haar scriptie.

De curator betrekt de hele omgeving van het kind in het onderzoek om af te wegen wat in het belang is van een kind. Hij gaat bijvoorbeeld in gesprek met een juf of meester of eventueel al aanwezige hulpverlening. Het voornaamste verschil tussen bijzonder curator en advocaat is dat de advocaat de mening van het kind vertegenwoordigt, terwijl de bijzonder curator boven water moet krijgen wat er daadwerkelijk in het beste belang van het kind is.

Steeds grotere rol voor bijzonder curator

Denise voerde haar afstudeeronderzoek voor haar opleiding HBO-Rechten uit bij Van Ewijk Advocaten Mediators in Den Bosch. Ze sprak met een kinderrechter, advocaat en curator en andere experts over hun ervaringen. Ook bestudeerde ze zaken uit de praktijk, de wet, verdragen, jurisprudentie en literatuur. Ze concludeert dat de bijzonder curator in de toekomst een steeds grotere rol zal gaan spelen. 

De toekomst ligt volgens Denise juist in de samenwerking tussen een advocaat en de bijzonder curator, zo vertelt ze aan Avans-tijdschrift Punt: “Die curator kan ook een advocaat zijn, maar in andere gevallen zal het een orthopedagoog zijn, of juist een psycholoog. Er moet in dat opzicht vooral gekeken worden naar waar het kind behoefte aan heeft. En wat in zijn belang is. Zolang het belang van het kind maar vooropstaat.”

Informatie voor kinderen

Aan Punt vertelt ze ook hoe ze naar aanleiding van het onderzoek kinderen wil wijzen op hun rechten: “Ik heb informatieboekjes gemaakt voor 4 verschillende leeftijdsgroepen. Uitzoeken hoe je een kind van een bepaalde leeftijd informeert en hoe je het rechtssysteem zo simpel mogelijk omschrijft kostte veel tijd. Alle kinderen konden op hun eigen manier het verhaal goed volgen en mij erover vertellen. Na wat aanpassingen zijn de boekjes nu klaar voor de praktijk.”

Denise volgt inmiddels een premaster aan Tilburg University en werkt daarnaast 2 dagen in de week bij Van Ewijk Advocaten, haar afstudeeradres. Haar scriptie werd beloond met een 9.

Jury en beoordeling

De jury sprak bij de bekendmaking lovende woorden over Denise: “De winnaar van de Avans Afstudeerprijs 2015 is een afstudeerwerk waarin de relevante literatuur uitstekend is verkend en pragmatisch is vertaald naar de voorliggende vraagstelling. Waarin het onderwerp van verschillende kanten is belicht. Waarin bevlogenheid en pragmatiek hand in hand gaan. En waarin toepasbaarheid terecht niet wordt verward met eenzijdigheid. En tenslotte waarin persoonlijke betrokkenheid op een mooie en afgewogen manier doorklinkt.”

 

De externe jury voor de Avans Afstudeerprijs bestond dit jaar uit Daan Andriessen, lector Methodologie van Praktijkgericht Onderzoek aan de Hogeschool Utrecht, en Diederik Bruins, eigenaar van het bedrijf Fortified Food Coatings. Diederik Zijderveld, lid van het College van Bestuur van Avans, zat de jury voor. De jury beoordeelde de scripties op toegankelijkheid voor het beroepenveld, oorspronkelijkheid, multidisciplinariteit van het afstudeerwerk, samenhang tussen theorie en praktijk, praktische toepasbaarheid, niveau en duurzaamheid.

Andere genomineerden Avans Afstudeerprijs

5 studenten werden dit jaar door een interne jury genomineerd voor de Avans Afstudeerprijs. De afstudeerprojecten van deze studenten behoren dan ook tot de beste van Avans Hogeschool. 

Sorraya Popal, net afgestudeerd bij Chemie in Breda onderzocht een selectieve en effectieve manier voor de bestrijding van borstkanker. Ze werkte aan een pro-drug, een geneesmiddel dat alleen gericht is borstkankercellen. 

Yannic Biermann, net afgestudeerd aan de Avans School of International Studies, ontwikkelde plannen voor een intern sociaal netwerk voor het Duitse bedrijf Bombardier Transportation, waar ze gespecialiseerd zijn in treinstellen, trams en metro’s.

Jacqueline Hakkens volgde haar opleiding Human Resource Management naast haar werk bij de Academie voor Deeltijd van Avans. Ze studeerde af op een onderzoek naar human-resources-taken binnen de afdeling Sociaal Medische Zaken van het UWV.

Danique Backx, net afgestudeerd aan de Pabo van Avans, schreef een scriptie over samenwerkend leren in de onderwijspraktijk. 

De genomineerden ontvangen een prijs van € 150.