Nieuws

Studenten van AKV|St. Joost presenteren samen met Poppodium Gebouw-T uit Bergen op Zoom hun ontwerpen voor een biobased poppodium op de Urgenda Koplopersmarkt in Amsterdam. Ze tonen onder andere een biobased DJ booth, een plafondraster van melk en een interactieve wand van zeewier. De markt vindt plaats op vrijdag 9 oktober 2015 tijdens de Dag van de Duurzaamheid. De NOS maakt twee live uitzendingen vanaf de Koplopersmarkt, waar ruim 40 initiatieven op het gebied van duurzaamheid worden uitgelicht.

Onderwijsproject

De presentatie is het resultaat van de samenwerking tussen de kunstacademie AKVlSt.Joost van Avans Hogeschool en poppodium Gebouw-T binnen het project Gebouw-T SHFTtogreen. Het doel is om in Gebouw-T zoveel mogelijk te werken met materialen en producten van hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen. In juni 2015 presenteerden zo´n twintig studenten Ruimtelijk Ontwerp ontwerpen voor verschillende biobased toepassingen. Hieruit werden de ontwerpen van Pjotr van Kan, Eva Leenen, Remco Faes , Maryah Vos, Juul Dijkmeijer en Martin Honings en Geert Snijders van DieFabriek verkozen om verder uit te werken en te presenteren tijdens de koplopersmarkt. 

Ontwerpen

Pjotr van Kan ontwierp een DJ booth met een multifunctionele achterwand waar biobased-biofoam, muziek en publiek op een spectaculaire manier samenkomen. De interactieve wand van Pjotr van Kan en Eva Leenen is gemaakt van gedroogd zeewier in combinatie met plastic van aardappelzetmeel. Maryah Vos ontwierp een biobased lamp van maïsplastic en papier, met daarin blauwe bessen die zorgen voor een speciaal lichteffect. Het karakteristieke buismateriaal van henneptouw en biohars ontworpen door Juul Dijkmeijer kan worden toegepast in constructies van bijvoorbeeld een DJ booth, lampen en meubels. 

Om bezoekers door Gebouw-T te loodsen ontwierp Remco Faes het unieke systeem Smart Frame. Het brandveilige systeem is gemaakt van overtollige melk, is lichtdoorlatend en kan verschillende vormen aannemen. 

Martin Honings en Geert Snijders van DieFabriek tonen een installatie die met centrifugetechniek van biopolymeren gemakkelijk biobased lampen maakt. Deze installatie is ook van 17 tot en met 25 oktober te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. 

Uitzending koplopersmarkt

De NOS brengt verschillende initiatieven in beeld in twee live uitzendingen op NPO2 op vrijdag 9 oktober. De eerste uitzending is van 19.30 tot 20.20 uur en de tweede van 23.00 tot 23.30 uur. In de uitzendingen zitten onder andere Helga van Leur, Prinses Laurentien en Racoon.

Meer informatie vind je op www.dagvandeduurzaamheid.nl