Nieuws

Is gezond zijn een marathon rennen? Zonder problemen uit bed komen? Of niet ziek zijn? Volgens Avans-lector John Dierx is gezondheid voor iedereen wat anders, en lukt het je alleen gezond te zijn als je start bij wat je leuk vindt. Geen slepende tochten naar de sportschool meer of deprimerende diëten. Dierx vertelt op woensdagavond 21 oktober aan het publiek van de Avans Academielezing wat gezond zijn volgens hem is en hoe we het blijven.

John Dierx is gepromoveerd als medisch bioloog en al lange tijd actief op het gebied publieke gezondheid. Die jarenlange ervaring geeft hem een uniek perspectief op hoe lichaam en geest samenwerken om gezond te zijn. 

9 tot 5 versus jagen en verzamelen

Dierx neemt het publiek mee op een reis langs de verschillende facetten van gezondheid. Van de evolutie en de ontwikkeling van beweging tot de huidige tijd en een blik op de toekomst.. Gezondheid was in de prehistorie volgens Dierx het resultaat van noodzaak: samen jagen en verzamelen, veel interactie in de groep en een vanzelfsprekende verdeling van zorgtaken. De gezondheid van de groep was bovendien belangrijker dan die van het individu. Dat steekt in de moderne tijd met 9-tot-5-banen wel anders in elkaar. De vraag is of dat anders moet en voor wie dat dan geldt.  

Gezondheid op maat

Volgens Dierx is de kern: je voelt je gezond als je kunt doen wat je wil doen, op het moment dat je dat wil doen. En alleen als iets je raakt en gelukkig maakt, zet dat jou in beweging. Tegen je zin in op de loopband of werken van 9 tot 5 maakt je dus niet per se gezonder. Beweging onderdeel maken van wat jij wel leuk vindt, werkt wel. Daarom zoekt Dierx samen met zijn publiek antwoord op de vraag: voel je je gelukkig omdat je gezond bent of voel je je gezond omdat je gelukkig bent? 

Over de spreker

De lezing wordt verzorgd door John Dierx, lector Leven Lang in Beweging bij Avans Hogeschool. Daarnaast is hij projectleider, docent en onderzoeker Sport & Beweging aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Hier leidt hij een project om vmbo-leerlingen te stimuleren om een actieve leefstijl te ontwikkelen. Ook heeft hij het eigen bedrijf Knowhow2Share in kennisontwikkeling en -deling in de publieke gezondheid. Vanuit dit bedrijf leidt hij een beweegproject in Oosterhout en is hij adviseur erkenningen voor het RIVM en subsidiebeoordelaar bij Zorgonderzoek Nederland Medische Wetenschappen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

De Avans Academielezing

Aanmelden kan via http://www.formdesk.com/omnismart/Academielezing45. Inloop met koffie en thee is om 19.00 uur, de lezing start om 19.30 uur en is om 20.30 uur afgelopen.

De Avans Academielezing is voor iedereen met een honger naar kennis. De Academielezing vindt meerdere malen per jaar plaats bij Avans Hogeschool, Hogeschoollaan 1 in Breda en is gratis toegankelijk.