Nieuws

Marjan Minnesma en haar organisatie Urgenda haalden deze zomer wereldwijd het nieuws met de Klimaatzaak toen de rechter uitsprak dat de Nederlandse Staat meer moet doen om CO2-uitstoot te verminderen. Op woensdag 7 oktober spreekt Minnesma bij Avans Hogeschool in Breda over haar missie om Nederland sneller duurzaam te maken. Samen met het onderwijs, bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. De lezing is, na aanmelding, vrij toegankelijk.

Foto: Urgenda / Chantal Bekker

Het onderwijs in de regio kan een grote rol spelen om samen sneller te verduurzamen. Marjan Minnesma: ‘Een onderwijsinstelling als Avans hogeschool leidt jonge professionals op die later het verschil kunnen maken in het bedrijfsleven en daarbuiten. Ik wil juist bij die groep duidelijk maken dat duurzaamheid continu onderdeel kan zijn van wat je doet, als professional en als individu.’ 

 

Avans Hogeschool wil professionals opleiden die internationaal, nationaal en regionaal een duurzame bijdrage leveren:  met oog voor mens, milieu en welzijn en door te innoveren met aandacht voor de lange termijn. Minnesma spreekt bij Avans in aanloop naar de nationale Dag van de Duurzaamheid op vrijdag 9 oktober.

Samen Sneller Duurzaam 

Minnesma is driemaal uitgeroepen tot nummer 1 van de Trouw Duurzame 100 en is daarmee de meest invloedrijke persoon op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Zij vertelt bij Avans over de urgentie van klimaatverandering en de actie die ondernomen moet worden. Om het publiek te inspireren licht ze verschillende concrete projecten en campagnes uit die Urgenda gerealiseerd heeft, in het bijzonder de Klimaatzaak en The Climate Miles. Marjan Minnesma gaat van 1 t/m 29 november van Utrecht naar de Klimaattop (COP21) in Parijs lopen. 

 

Met The Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. Elke dag loopt er een speciale gast met Marjan mee, waaronder Katja Schuurman, prinses Laurentien en Femke Halsema. Ze gaat met hen in gesprek en slaan ze een mijlpaal met een speciale boodschap. Iedereen die wil kan een etappe meelopen en zich aanmelden via de website van Urgenda. Op donderdag 5 november wordt er gestart vanuit Breda. 

Avans Duurzaam

Avans hogeschool zet in op duurzaamheid in onderwijs en onderzoek, in de bedrijfsvoering en in de relaties met de omgeving. Avans wil in 2015 als eerste hogeschool voor alle opleidingen een duurzaamheidscertificering van AISHE op 2 sterrenniveau hebben behaald. AISHE staat voor Auditing Instrument for Sustainability in Higher Education en meet de mate van duurzaamheid. 
Avans Hogeschool behaalde vrijdag 29 mei de tweede plaats in de competitie meest duurzame hogeschool van Nederland. De onderwijsinstelling eindigde op de vijfde plaats in de totale ranking onder universiteiten en hogescholen van de duurzaamheidsprijs SustainaBul. In de categorie Bedrijfsvoering & Integrale benadering was Avans de hoogste stijger.

Week van de Duurzaamheid

In de week van 5 tot 9 oktober organiseert Avans Hogeschool de Week van de Duurzaamheid, met volop activiteiten en acties van studenten en medewerkers, om Avans nog duurzamer te maken. 

Praktisch

De lezing van Marjan Minnesma vindt plaats op woensdag 7 oktober bij Avans Hogeschool Breda, Hogeschoollaan 1, Breda, collegezaal HF003. Ontvangst 16.00 uur, start lezing 16.30-18.00 uur afsluiting met drankje. Aanmelden via: http://fd7.formdesk.com/omnismart/Marjan_Minnesma