Nieuws

Het zou dé manier zijn om dementie en vergeetachtigheid op afstand te houden: sporten en bewegen. Maar of en hoe bewegen écht werkt bij ouderen met dementie is nog onduidelijk. Wil je weten wat het meest recente onderzoek laat zien en ontdekken of je brein nog in conditie is? Kom dan op woensdagavond 23 september naar de Avans Academielezing van fysiotherapeut en Avansdocent Martin van Gennep. Hij vertelt hoe onze hersenen ouder worden én hoe je je hersenen zo fit mogelijk houdt.

We worden in de westerse wereld steeds ouder. Op zich een positieve bevinding. Maar worden we ook gezond ouder? En hoe voelen we ons als we ouder worden? Bewegen speelt een belangrijke rol in hoe mensen verouderen. Op fysiek én mentaal vlak. Tijdens de Academielezing zoomt Martin van Gennep in  op veroudering van de cognitie: het vermogen om bijvoorbeeld te leren, denken, onthouden en plannen. Hij laat zien hoe gezonde ouderen en ouderen met problemen zoals dementie hun hersenen actief kunnen houden.

Het publiek test mee

Tijdens de lezing krijgen de toehoorders de kans om met een aantal testjes een inkijkje te krijgen in hoe fit hun brein is. Samen met Martin van Gennep voeren ze cognitieve testjes uit om breinfuncties die tijdens het verouderingsproces veranderen in kaart te brengen. Met het trainen van je hersenen kun je niet vroeg genoeg beginnen, dus interessant voor jonge én oude breinen.

Over de spreker

Martin van Gennep is bewegingswetenschapper, geriatriefysiotherapeut en psychomotorisch therapeut. Hij is hogeschooldocent bij de Academie voor Gezondheidszorg van Avans Hogeschool en werkt als geriatriefysiotherapeut bij Thebe-Breda. Bij Avans Hogeschool doet hij ook onderzoek bij het lectoraat Active Ageing. Zijn specialisme is de invloed van fysieke en cognitieve training op cognitie bij ouderen met een lichte vorm van dementie.    

De Avans Academielezing

Aanmelden kan via http://www.formdesk.com/omnismart/Academielezing44. Inloop 19.00 uur met inloop met koffie en thee, start lezing 19.30 uur, einde 20.30 uur.

De Avans Academielezing is voor iedereen met een honger naar kennis. De Academielezing vindt meerdere malen per jaar plaats bij Avans Hogeschool, Hogeschoollaan 1 te Breda en is gratis toegankelijk.