Nieuws

Wesley van Groenland, student Grafisch Ontwerp en Thom Brand, student Beeldende Kunst bij AKV|St.Joost Den Bosch zijn tijdens de eindexamenceremonie op donderdag 2 juli uitgeroepen tot prijswinnaars van respectievelijk de Lucasprijs en de JBZ Award. De winnaars krijgen beiden een bedrag van € 2.500,-. Wesley ontving de Lucasprijs uit handen van de heer Huib van Olden, wethouder Cultuur van de gemeente ’s-Hertogenbosch. De heer Peter Langenbach, voorzitter Raad van Bestuur Jeroen Bosch Ziekenhuis, reikte de JBZ Award uit aan Thom.

Wesley van Groenland

De Lucasprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de student met het beste afstudeerwerk van AKV|St.Joost in ‘s-Hertogenbosch. Wesley opent met ‘Claim uw grond’ de dialoog met de toeschouwer met kritische vragen over een fictieve staat. Die moet antwoord vinden op de vraag “Wat zijn de grenzen van vrijheid en waar begint verantwoordelijkheid?”
 
De jury over het werk van Wesley: “De maker zet mensen aan tot een heel stevige denkoefening. Hij toont daarin een vrije wereld waarin grenzen worden overschreden. De beide concepten zijn met uiterste precisie doorgevoerd en alles verhoudt zich tot elkaar. Hij weet alledaagse, ‘lelijke’ ontwerpconventies om te buigen naar een functie waarin ze uiterst goed – en op een vernieuwende manier- hun werk doen. De ontwerper en vooral de kunstenaar in hem overtuigt. Een toegepaste ontwerper die zich zeer autonoom opstelt en daarmee zijn vakgebied overstijgt!”

Genomineerden

Wesley van Groenland is gekozen uit een totaal van vier genomineerden, die tijdens het eindexamen werden geselecteerd door een deskundige jury. De overige genomineerden zijn: Ivo van den Elzen (Beeldende Kunst voltijd), Monia Murawska (Beeldende Kunst deeltijd) en Julia van Leeuwen (Illustratie).

Jury

De jury voor de Lucasprijs bestond uit Femke den Boer, directeur van de kunstacademie AKV|St.Joost, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: kunstadviseur Ella van Zanten en Lucas de Man, stadskunstenaar gemeente Den Bosch.

Thom Brand 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) reikt dit jaar voor de vierde keer de JBZ Award uit, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent. Thom Brand zoekt in zijn werken naar het moment waarbij het gebruiksvoorwerp over gaat in het kunstwerk of het kunstwerk overgaat in het gebruiksvoorwerp.
Van 10 juli tot en met 29 september is het werk van Thom en de overige genomineerden voor de JBZ Award te zien tijdens de zomerexpositie op de boulevard van het ziekenhuis.


De jury over het werk van de winnaar: “De tweedeling in zijn werk is een bijzonder uitgangspunt. De installaties en objecten zijn van een prachtige, esthetisch en poëtische kwaliteit met name vanwege de mooie materiaalkeuzes. Het gegeven ‘50%’ vindt de jury een interessante opdracht voor zowel de uitdaging die de kunstenaar zichzelf stelt als voor de keuze van de kijker. 50% echt, 50% nep. 50% kunstobject, 50% gebruiksvoorwerp. 50% af, 50% onaf. 50% diepte, 50% serieuze oppervlakkigheid. In de gelaagdheid van de werken schemert een ander beeld door, ze zijn een voorstel van een mogelijkheid, van iets wat niet per se is."

Genomineerden

AKV|St.Joost had voor de selectie kunstenaars voorgedragen uit verschillende disciplines. Daaruit selecteerde de jury van de JBZ Award negen kandidaten voor de prijs. Naast Thom zijn Titus Knegtel, Fleur Bakermans, Amanda Sandberg (Grafisch Ontwerp), Julia van Leeuwen, Stevie Passon (Illustratie) en Iris Hofland, Iris van Wijk (Beeldende Kunst voltijd) en Malou van Doormaal (Beeldende Kunst deeltijd) genomineerd.

Jury

De jury van de JBZ Award 2015 bestond uit Jean-Marc Reinold, voorzitter kunstcommissie v, Ivonne van der Velden, intendant Willem II kunstencluster Den Bosch, en Janina Freye, winnares JBZ-Award 2014.

Eindexamenexpositie

De Eindexpo 2015 van AKV|St.Joost is gratis toegankelijk en te bezichtigen van zaterdag 4 juli tot en met woensdag 8 juli van 11.00 tot 18.00 uur, en op dinsdag tot 21.00 uur in Breda en Den Bosch.

Hoge resolutie beeldmateriaal is aan het einde van de dag downloaden via: www.akvstjoost.nl/overakvstjoost/pers