Nieuws

De eerste fiets- en voetgangersbrug ter wereld die volledig bestaat uit natuurlijk materiaal is genomineerd voor de titel ‘meest iconisch duurzaamheidsproject’. Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) ontwikkelt deze brug samen met 11 bedrijven en 3 kennisinstellingen. Harm Edens maakt op 29 mei bij de SustainaBul Experience 2015 bekend welk project de titel in de wacht sleept.

Het doel van dit iconische project is om met schaalmodellen die enkele meters overspannen aan te tonen dat biobased materialen een zeer serieus alternatief zijn voor reguliere constructiematerialen zoals beton. Als potentiele locatie voor de uiteindelijke biobased brug heeft het Centre of Expertise het Floriadeterrein in Almere, Natuurpark De Drunense Duinen en De Otheense Kreek in Terneuzen op het oog.

Door lokale vlasvezels te gebruiken kan het consortium economisch efficiënt een lichte, sterk en stijve constructie maken. Andere bouwmaterialen zijn biobased harsen en biobased sandwich-materialen. Deze materialen vormen een duurzamer alternatief voor de veel gebruikte constructiematerialen zoals (gewapend) beton, metaal en de huidige glasvezelcomposieten. 

Samenwerking tussen hogescholen en universiteiten
Naast lectoren en docenten van Avans Hogeschool, Hogeschool Inholland en de TU Eindhoven spelen studenten een belangrijke rol. Diverse studententeams, waaronder 3 van TU Eindhoven en 3 van Avans Hogeschool richten zich op het ontwikkelen en testen van biobased materialen en het constructief ontwerp van de brug. Het InHolland Composietenlab in Delft maakt diverse testsamples. 

CoE BBE is een samenwerking tussen Avans Hogeschool en de HZ University of Applied Sciences en heeft 3 pijlers: onderwijs, onderzoek en kenniscentrum.

Over de SustainaBul Experience

De organisatie ‘Studenten voor morgen’ reikt op 29 mei de SustainaBul en de prijs voor het meest iconische duurzaamheidsproject uit. De jury bestaat onder andere uit Henk Hagoort, bestuursvoorzitter NPO, prinses Irene en Ed Nijpels, SER & Energieakkoord.