Nieuws

Studenten van Avans Hogeschool organiseren samen met Stichting Bouwtalent op 25 maart in Tilburg het symposium De Ingenieur in 2025. Zijn er nog ingenieurs nodig in de toekomst en hoe leiden we ze op? De ingenieur in 2025 zoekt antwoord op die en andere vragen.

Het symposium is bedoeld voor professionals uit de bouwsector en het beroepsonderwijs en voor studenten in de bouw. Inschrijven kan tot en met 24 maart. 3 Avansstudenten die naast hun studie al werkzaam zijn in de bouw, organiseren het symposium. Zij hebben aankomende en gevestigde ingenieurs gevraagd om hun krachten te bundelen en zo te komen tot een toekomstbeeld voor de bouw.

5 sprekers geven hun visie op de bouwwereld over 10 jaar. En ook het publiek denkt mee. Er wordt gekeken naar de noodzaak van ingenieurs in 2025. Misschien worden bouwprojecten alleen nog uitgevoerd door zelfstandige professionals in korte samenwerkingsverbanden. Of zijn ingenieurs alleen nog nodig in fabrieken waar ter plekke prefab gebouwd en 3D-geprint wordt. Of vertrekken alle ingenieurs naar het buitenland. De rol van de ingenieur verandert. Tijdens het symposium worden de nieuwe rollen belicht. Onder leiding van Avansdocent en filosoof Joop de Zwart gaat de zaal samen met de panelleden in discussie over de taken en verantwoordelijkheden van ‘de ingenieur in 2025’. Ter plekke kan het publiek live stemmen voor de beste aanpak voor de toekomst.

De sprekers:
  • Sanne Donker, duaal studente Bouwtechnische Bedrijfskunde van Avans, verwoordt haar visie als beginnend ingenieur
  • Hans Bras, docent van Avans, vertelt hoe het beroepsonderwijs naar de toekomstige ingenieur kijkt
  • Susan Kerkhoffs, directeur van de stichting BouwTalent regio Zuid, bespreekt de brug tussen werken en leren: is een student direct na zijn opleiding klaar om aan de slag te gaan?
  • Jack de Leeuw, directeur van de kennisorganisatie voor de bouw SBRCURnet, geeft zijn visie uit de bouwpraktijk en licht toe welke veranderingen de bouwwereld op zijn kop kunnen zetten
  • Marjet Rutten, innovator in de bouw en schrijfster van onder andere Vrouwen kunnen niet bouwen, geeft haar visie op de toekomstige ingenieur vanuit een sectorbreed perspectief

Het symposium is de eerste manifestatie in het kader van het 10-jarig jubileum van Stichting BouwTalent. BouwTalent brengt ondernemingen en studenten en opleidingen van mbo, hbo en wo samen in 1 netwerk. 

Praktische informatie

Het symposium vindt plaats op woensdag 25 maart 2015, van 13.00 tot 17.00 uur in het Factorium-gebouw in Tilburg, Koningsplein 11a. Meer informatie en gratis inschrijven: www.deingenieurin2025.nl.

Pers is na aanmelding via pers@avans.nl van harte welkom.