Nieuws

Op 9 oktober 2014 waren de borreltafels na afloop van het symposium Samen de krachten versterken druk bezet.

Tussen de deelnemers ontstond een boeiende discussie over de vraag wat de burger van de toekomst nodig heeft en wat dat betekent voor de organisatie. De deelnemers schreven hun bevindingen, boeiende uitspraken en tips op een bierviltje. Dit leverde volgeschreven viltjes op:

Wat heeft de burger van de toekomst nodig?

Zeggenschap. Geen hulpverlening als het niet gevraagd wordt. Ondersteuning op financieel gebied. Wat de burger nodig heeft weet hij zelf het beste, praat met hem of haar. Geld om een iPad aan te schaffen. Dilemma’s bij de ouderen leggen. Passende technologie. Apps die informatie geven. Toegankelijke hulp waarbij zorgverleners luisteren naar de vraag van de burger en niet meteen gaan generaliseren, niet alle burgers kunnen zelfstandig participeren, sommigen zijn nu eenmaal afhankelijk. Een goed netwerk of een goed organisatietalent. Bij de cliënt beginnen. De zichtbaarheid van hulp.

Wat betekent dit voor de organisatie?

Een contract. Het organiseren van veiligheid en ontmoeting. Handen op de rug, luisteren. Professionals die samenwerking zoeken per casuïstiek. Geen hulp verlenen als het niet gevraagd wordt. Dat professionals elkaars talenten en expertises waarderen en benutten. Relativeringsvermogen en humor: dit vraagt souplesse in inventiviteit en flexibele communicatie. Uit de comfortzone durven stappen en verwarring hierdoor kunnen verdragen. Verbinden vanuit presentatie. Stimuleren van professionals die de barricaden op durven.