Nieuws

Hoe voelt een droevige robot? En waarom is gevoel niet veel belangrijker bij het ontwikkelen van techniek? Die 2 vragen liggen aan de basis van de scriptie van Mark de Reijer. Hij wint de afstudeerprijs van Avans Hogeschool.

Diederik Zijderveld, lid van het College van Bestuur van Avans en voorzitter van de jury, reikte de afstudeerprijs uit. Mark de Reijer ontwikkelde Tuŝi, een kleine robot die kan voelen wat jij doet en zijn eigen emoties ook voelbaar kan maken. Tuŝi ziet er uit als een wit kegelvormig kussen, en kan zijn emoties puur en alleen communiceren door beweging. Hij krijgt bulten als hij boos is, ademt diep in als hij gespannen is, hij kan trillen, buigen en strekken. Hij reageert op aaien en aanraking. Als je hem te lang ondersteboven houdt of schudt, wordt hij boos. 

Techniek en emotie

Mark de Reijer: ‘Proefpersonen herkenden in 80 procent van de gevallen de emoties die Tuŝi uitte. Met dit project heb ik dus kunnen aantonen dat het heel goed mogelijk is om techniek, emotie en gevoel aan elkaar te koppelen. Mensen begrijpen de emoties van een robot als deze.’

 

‘Het is net een blopje’, vertelt Mark over zijn Tuŝi. ‘Het gaat puur om het herkennen van de emotie. Daarom lijkt het niet op een mens of dier, om deze invloed uit te sluiten. Zo kan er veel beter gefocust worden op de voelbare eigenschappen. Het gebruik van het tastzintuig binnen technologie heeft een enorm ondergeschikte plaats als we kijken naar het belang en de mogelijkheden van de tastzin.’

 

Bekijk hoe Tuŝi zich voelt.

 

Lees een interview met Mark de Reijer in Punt

Afstudeerprijs

Avans kent de afstudeerprijs jaarlijks toe aan het beste afstudeerproject. Er waren 5 projecten genomineerd. De winnaar ontvangt 1500 euro. De andere genomineerden ontvangen een aanmoedigingsprijs van 200 euro. Zijderveld: ‘Dit zijn stuk voor stuk uitmuntende scripties.’ Cheryll van Weert, net afgestudeerd bij de Juridische Hogeschool, onderzocht aansprakelijkheid voor schade door schaliegaswinning. Jacklyn Cornelisse, afgestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Breda, werd genomineerd voor haar digitale essay CTRL + R. Remco IJpelaar, afgestudeerd bij Technische Informatica in Breda deed onderzoek naar een wifi-netwerk op zee in opdracht van defensiebedrijf Thales. En de net afgestudeerde bedrijfseconomen Chantal van Zundert en Michelle van Ostaijen deden onderzoek naar het incalculeren van prijsstijgingen. Zij voerden hun onderzoek uit bij Perfetti van Melle.

Jury

Een onafhankelijk jury beoordeelde de nominaties. Zij keken naar toegankelijkheid voor het beroepenveld; oorspronkelijkheid; breedte en diepgang van het afstudeerwerk; samenhang tussen theorie en praktijk; praktische bruikbaarheid en niveau. De juryleden waren, naast juryvoorzitter Diederik Zijderveld, Bob Hutten van Hutten Catering en Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance and Accounting aan Avans.