Nieuws

Niet de snelste, maar de meest duurzame deelname aan DONG Energy Solar Challenge. Dat is het streven van Avans Hogeschool eind deze maand tijdens de alternatieve Elfstedentocht van vaartuigen op zonne-energie. Vandaag was in de Haven van Breda de officiële eerste tewaterlating van de boot ‘AvansSoleil’. Met deze boot nemen de Avansstudenten voor het eerst deel aan de race in Friesland en Groningen.

Het team van Avansstudenten en projectleider Job Böcker zijn druk bezig geweest de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten. Avans SolarMariteam toonde vandaag aan klaar te zijn voor de Solar Challenge. Die duurt van 28 juni tot 5 juli.

Het belang van sponsoring

“Met z’n allen hebben we hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. We hebben zoveel mogelijk gebruikgemaakt van de eigen kennis binnen Avans. Maar zonder hulp vanuit het bedrijfsleven was het niet gelukt”, stelde Böcker, doelend op de sponsoren Bierens, Wärtsilä, Technolution, Enexis, Inelve en TBB Gilze.

Biobased

Vanuit Avans werkten in totaal 60 techniekstudenten en docenten afgelopen maanden aan het ontwerp van de boot. Die werkt op zonne-energie en bestaat grotendeels uit duurzaam biobased materiaal.

“We zullen waarschijnlijk niet de snelste zijn, maar wel deelnemen met de meest duurzame boot. De gehele romp is biobased. Die bestaat compleet uit vlas”, zei Böcker.

Vernieuwing en innovatiekracht

Onder toeziend oog van wethouder Selçuk Akinci en Diederik Zijderveld, lid van het College van Bestuur van Avans Hogeschool, maakte de solarboat zijn opwachting in de historische binnenstad van Breda.

“De transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is in volle gang. Omdat we als stad klimaatneutraal willen zijn, en ook omdat fossiele brandstoffen eindig zijn. Vernieuwing en innovatiekracht zijn daarbij onmisbaar. Daarom is de AvansSoleil ook zo’n aansprekend project. De kennis die hier vandaag wordt opgedaan, kan morgen en overmorgen worden toegepast in de dagelijkse praktijk”, stelde de wethouder.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Zijderveld is trots op de prestatie die de studenten tot nu hebben geleverd. “Het is fantastisch om te zien dat zij het hele jaar hard hebben gewerkt om deze speciale boot aangedreven op zonne-energie op tijd af te hebben. Het mooie van Avans SolarMariteam is dat ze niet per se gaan voor de snelste boot, maar voor de meest duurzame. En duurzaamheid is een thema dat Avans Hogeschool hoog in het vaandel draagt.”