Nieuws

Avans heeft er een nieuw lectoraat bij. Het lectoraat ‘Solar Productietechnologie en Equipmentontwikkeling’ gaat technologie ontwikkelen voor de nieuwe generatie zonnecellen en onderzoekt nieuwe toepassingsvormen van zonnecellen in bijvoorbeeld dakplaten, tentdoek of zeildoek van vrachtwagens.

De bijbehorende, nieuwe lector heet Karel Spee. Het lectoraat valt onder de Academie voor Industrie en Informatica in Den Bosch en het is een samenwerking tussen Avans en onderzoeksinstituut TNO, waar de lector werkt. Spee werkt 2 dagen per week voor Avans.

Economie

‘Onze economie moet de komende decennia een economie worden die haar energie haalt uit renewable energiebronnen’, aldus Karel Spee. Volgens de lector zal er een nieuwe industrietak ontstaan, waar veel hoog gekwalificeerd personeel nodig is. ‘Er zijn veel meer medewerkers nodig voor het produceren en installeren van zonnecellen dan er nodig zijn in een kolencentrale.’ Om in de toekomst genoeg energie te kunnen halen uit zonne-energie, is er nog veel ontwikkeling nodig.

In Nederland komen er nu veel bedrijven bij die machines kunnen bouwen die nodig zijn om zonnecellen te produceren. Maar er zijn ook al partijen actief met het verkopen en installeren. Bovendien onderzoeken veel bedrijven in de bouwmaterialensector hoe zij zonnecellen kunnen verwerken in hun producten, bijvoorbeeld in dakplaten, gevelplaten en in glas. Er is vraag naar duurzaam bouwen, maar ook naar duurzaam renoveren, bijvoorbeeld vanuit woningcorporaties.

Solliance

Een paar jaar geleden is door de provincie Noord-Brabant Solliance opgericht, waarin de expertise van Nederland, België en de Duitse grensstreek voor de ontwikkeling van zonnecellen en -panelen is samengebracht. ‘Maar er is nog geen praktisch gericht onderzoekscentrum dat zich specifiek bezighoudt met de technologie die nodig is om zonnecellen toegepast te krijgen in allerlei nieuwe producten. Ons lectoraat moet hier verandering in gaan brengen’, aldus lector Spee.

EDI

Alle Avans-lectoraten worden tegenwoordig gebundeld in expertisecentra. Dit nieuwe lectoraat hoort bij het Expertisecentrum Duurzame Innovatie (EDI) en gaat ook samenwerken met de andere lectoraten van het EDI. Daarnaast is er samenwerking met het lectoraat ‘Nieuwe Energie’ van Zuyd Hogeschool en het lectoraat ‘Thin Films and Functional Materials’ van Fontys.

Lees het artikel ook op Punt.