Nieuws

5 totaal verschillende afstudeeropdrachten komen in aanmerking voor de Afstudeerprijs 2013 van Avans Hogeschool. Elk van de opdrachten is uitgevoerd door 2 studenten. Dinsdag 3 december reikt Diederik Zijderveld, lid van het College van Bestuur van Avans Hogeschool, de prijs uit aan de beste afstudeerders in 2013.

Het winnende duo ontvangt ieder 750 euro. De anderen krijgen elk een aanmoedigingsprijs van 100 euro. De jury, bestaande uit deskundigen uit het beroepenveld en het hoger onderwijs, beoordeelt de nominaties onder meer op oorspronkelijkheid, praktische bruikbaarheid en niveau.

De 5 afstudeeropdrachten

Innovatief idee voor groeipotentieel noodlijdend bedrijf

Een dalende trend in de nettoresultaten. Deze zorgelijke situatie is realiteit voor het bedrijf Hydroscope, een adviesbureau in waterkwaliteit. Hoe het tij te keren? Wesley Overklift Vaupel Kleyn en Tom van Summeren van de Academie voor Human Resource Management en Bedrijfskunde in Den Bosch deden een onderzoek. In het afstudeerrapport beschrijven de Avansstudenten helder hoe Hydroscope een nieuwe dienst moet aanbieden en zelfs een geheel nieuwe markt moet aanboren.

Drang veiligheid motiveert steun aan zedendelinquent

Maud van Hoogstraten en Berbel Spiering studeerden beiden af aan de Academie voor Sociale Studies in Den Bosch. Hun afstudeeropdracht behelst het onderzoek naar verschillende stadia van motivatie bij vrijwilligers die werken met zedendelinquenten in het zogenaamde COSA-project. De COSA-organisatie richt zich op resocialisatie en controle van zedendelinquenten door een sociale kring rond hen op te bouwen. De deelnemende vrijwilligers blijken zich vooral aan te melden  om een bijdrage te leveren aan een veilige samenleving. Spiering en Van Hoogstraten brachten ook in kaart hoe het met de motivatie is gesteld in de vervolgfases van het COSA-traject. 

Architectonisch vernuft verbetert Domplein Utrecht

Sjim van Beijsterveldt en Axel Geurts zetten met hun architectonische ingreep aan het Domplein een gewaagde stap. De complexe locatie weerhoudt de 2 Avansstudenten van de Academie voor Bouw en Infra in Tilburg niet om een ingenieus plan te presenteren. Het zet de bijzondere plek opnieuw op de kaart zonder de bestaande waarden aan te tasten. Van Beijsterveldt en Geurts hebben namelijk op de plaats van het ontbrekende middenschip een vorm ontworpen die de 2 bestaande delen, de Domtoren en de Domkerk, op natuurlijke wijze verbindt. Hierdoor ontstaan 2 afzonderlijke pleinen. Verder is er in het plan ruimte voor een hotel, restaurant en een spa die het ‘nieuwe Domplein’ completeren.

Efficiëntieslag vermindert aantal afgewezen declaraties

Andere kanshebbers op de Avans Afstudeerprijs zijn Britt Aarts en Karin van Wijnen van de Academie voor Financieel Management in Den Bosch. In opdracht van het Amphia Ziekenhuis  bestudeerden zij de  groeiende problematiek met declaraties die door zorgverzekeraars afgewezen worden. De 2 studenten dragen een drietal oplossingen aan. Zo kan het ziekenhuis zelf ingrijpen door het personeel beter op te leiden. En wordt het inbouwen van meer ‘checks’ in het systeem aangeraden. Betere en frequentere contacten tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar kunnen eveneens veel leed voorkomen.

Invoeren ‘Gouden regels medicatieveiligheid’ heeft zin

De laatste 2 genomineerden zijn studenten van de Academie voor Gezondheidszorg in Den Bosch. Arjenne van der Linden en Eline Schippers onderzochten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of de zogenaamde ‘Gouden regels voor medicatieveiligheid’ een positief effect hebben op de patiëntveiligheid. Volgens de afstudeeropdracht komt 43 procent van de incidenten niet meer voor wanneer er volgens de regels wordt gewerkt. Wel is aanpassing van de regels noodzakelijk om de overige incidenten in te dammen.