Uitvinder robotzeehond bezoekt Avans: Paro succesfactor in sterk veranderende zorgsector

De zorg zit middenin een verregaande transitie. Deze verandering is ook noodzakelijk gezien de vergrijzing en het tekort aan zorgprofessionals. Robotisering biedt kansen. Een goed voorbeeld daarvan is Paro, de zorgrobot die als succesfactor geldt. Om die reden organiseert Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch met Focal Meditech, Zuyderland en Zuyd Hogeschool op 12 december de 1e landelijke Paro-dag.

Sociale robotzeehond Paro

Wie kent deze sociale robot niet? Het zeehondje dat een kalmerend effect kan hebben en reacties kan uitlokken. Paro wordt al veel ingezet bij ouderen met dementie. En met succes. De zorgrobot vermindert onrust en helpt familie en zorgprofessionals om contact te maken met de persoon met dementie. Dementerenden die soms al jaren nauwelijks meer communiceren.

Groeiend aantal ouderen met dementie

Paro kan met het oog op het tekort aan zorgprofessionals een belangrijke rol spelen. In een rapport van het RIVM wordt gewezen op het groeiende aantal ouderen met dementie in 2050. Inmiddels worden met de zorgrobot ook ervaringen opgedaan bij personen met autistisch spectrum stoornissen en ernstig meervoudige beperkingen.

Technologische ontwikkelingen

Naast de toenemende vraag naar zorg heeft de zorgsector ook te maken met factoren zoals de snelheid van technologische ontwikkelingen, besluitvorming van het kabinet en marktwerking. Hierdoor hebben veel zorgprofessionals te kampen met een voortdurende veranderende context waarin zij moeten werken. Welke lessen kan de zorgsector trekken uit het succesverhaal van Paro?

Het lectoraat Active Ageing van het Avans Expertisecentrum Caring Society 3.0. organiseert de bijeenkomst samen met Focal Meditech, Zuyderland en Zuyd Hogeschool. De bedenker van de therapeutische zorgrobot Paro, Takanori Shibata, is te gast tijdens de 1e landelijke Paro-dag.

Aanmelden kan via dit formulier of via www.avans.nl.

10.30  uur  Ontvangst
11.00 – 12.00 uur Opening Paro-dag
12.00 – 13.00 uur Lunch en mini infomarkt
13.00 – 14.00 uur Workshop ronde 1