Energie winnen via de uitlaat

Van iedere euro die we aan brandstof tanken, gooien we gemiddeld zo’n 50 cent weg. Die energie verliezen we namelijk aan warmte die vrijkomt bij de verbranding. Via de uitlaat verlies je rond de 25 cent energie in de vorm van die restwarmte. Studenten Werktuigbouwkunde van Avans Hogeschool werken nu aan een makkelijk toepasbare manier om die verloren warmte weer om te zetten in elektriciteit. Hun modulaire ontwerp laat zien dat een onbekende en weinig gebruikte techniek ook commercieel interessant kan worden.

De studenten werken met thermo-elektrische generatoren: TEG. Hoewel het principe achter TEG al bijna 2 eeuwen oud is, maakt nieuwe materiaalkennis brede toepassing pas sinds kort mogelijk. Sindsdien wordt op verschillende plekken geëxperimenteerd met het toepassen van TEG. Zo moet de Mars Rover op de rode planeet voor zijn eigen energie zorgen. Dat doet de Rover deels met TEG. Ook autofabrikanten zoals BMW en Volkswagen onderzoeken de commerciële mogelijkheden.

Scheepvaart

De Avans-studenten denken een stapje groter dan auto’s: zij richten hun onderzoek op toepassingen op scheepsuitlaten. De luchtvervuiling veroorzaakt door de internationale scheepvaart is een groot probleem. Maar een scheepsmotor vervangen of grote installaties om verloren warmte om te zetten naar energie zijn vaak financieel geen optie. Daarom onderzoeken de studenten hoe ze de TEG-techniek zo toegankelijk mogelijk kunnen maken.

Joris Kaaks is een van de studenten die bezig zijn met het project. ‘We zijn met een groep van 7 studenten aan de slag gegaan om te onderzoeken hoe we de bestaande techniek kunnen aanpassen en specialiseren. Uit 3 concepten hebben we het beste gekozen en daar bouwen we nu de testopstelling van. Als de testen succesvol zijn gaan we nadenken over hoe we verder gaan. Wellicht kunnen we op basis hiervan wel een eigen onderneming starten.’

In opdracht van lector Smart Energy

De studenten doen hun onderzoek in opdracht van Lector Smart Energy Jack Doomernik. Hij begeleidt hen bij hun onderzoek en onderzoekt tegelijkertijd mogelijk bredere toepassing van de techniek van de studenten. Joris: ‘Als student is het heel leuk om samen te werken met een lector. Jack weet veel van de laatste ontwikkelingen als het gaat om de energietransitie en hij heeft een groot netwerk van bedrijven die bezig zijn met duurzame energie. Wie weet levert dat ons ook een interessante connectie op.’