Studiekosten

Als je bij ons een hbo-opleiding volgt moet je elk jaar collegegeld betalen. Je betaalt het wettelijke collegegeld dat elk jaar wordt vastgesteld door het ministerie. Of het hogere-instellingsgeld, dat jaarlijks wordt vastgesteld door Avans Hogeschool. Je vindt bij elke opleiding het bedrag dat je moet betalen aan collegegeld.

Wettelijk collegegeld 

Met het collegegeld betaal je voor 1 studiejaar. Dat loopt van 1 september tot en met 31 augustus. Start je later in het studiejaar, dan hoef je niet het hele bedrag te betalen. Welk tarief voor jou geldt hangt ook af van de opleidingsvorm, je nationaliteit en woonplaats. Kijk op de collegegeldmeter. Het collegegeld kan per jaar verschillen. Voor voltijdopleidingen komt dat door de indexatie die het ministerie jaarlijks uitvoert. Voor deeltijd- en duale opleidingen door de berekeningen van Avans Hogeschool. Tijdens je opleiding kan het bedrag dus wijzigen.

Je hebt recht op het wettelijk collegegeld 

  • Als je de nationaliteit hebt van een EER-land, Suriname, Zwitserland of onder voorwaarden Turkije. Je hebt ook recht op wettelijk collegegeld als je over een verblijfsvergunning beschikt die recht geeft op studiefinanciering. 
  • Als je in Nederland woont. In België. Luxemburg. Of een van de Bondsstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Nedersaksen of Bremen van de Bondsrepubliek Duitsland. 
  • Als je aan het begin van het studiejaar nog geen ander bachelordiploma hebt behaald.

Voldoe je niet aan alle 3 de voorwaarden dan vervalt het recht op wettelijk collegegeld. Je betaalt dan het instellingscollegegeld. 

Instellingscollegegeld 

Als je na je bachelor een tweede bacheloropleiding wilt doen, betaal je instellingscollegegeld. Behalve als je je graad vóór 1991 hebt behaald. Of als je graad in een ander domein valt dan Onderwijs of Gezondheid en je je aanmeldt voor een (tweede) opleiding in één van deze domeinen. Bij deze 2 uitzonderingen hoef je alleen het wettelijk collegegeld te betalen. Het instellingscollegegeld is hoger dan het collegegeld. Avans Hogeschool is wettelijk verplicht het instellingscollegegeld te vragen. We krijgen de gegevens over je studiehistorie van DUO en bekijken dan welk collegegeld je moet betalen. We laten je weten welk bedrag voor jou geldt.

Bijkomende kosten 

Naast je collegegeld heb je vaak nog andere kosten tijdens je opleiding. Bijvoorbeeld voor studieboeken, materialen of excursies. Deze kosten zijn per opleiding anders. Ze staan vermeld bij de opleiding van jouw keuze.

Studiefinanciering

Kijk of je in aanmerking komt voor studiefinanciering. Via MijnDuo hou je zelf je studiegegevens actueel.

Betalen 

Je betaalt je collegegeld rechtstreeks aan Avans Hogeschool. Dat kan alleen via een digitale machtiging. Je vult je digitale machtiging in tijdens je aanmelding via www.studielink.nl. Meld je je aan vóór 1 juni, dan kun je je digitale machtiging niet bij het aanmelden regelen. Zorg ervoor dat je digitale machtiging vóór 15 juli geregeld is. Ook als je werkgever bereid is je collegegeld te betalen, ben jij degene die aan Avans Hogeschool betaalt. Vul dus je eigen rekeningnummer in op de digitale machtiging. Declareer eventueel het collegegeldbedrag bij je werkgever met je Proforma-factuur. Die kun je downloaden van de Avans-portal. Je ontvangt de inloggegevens van deze portal zodra je bent ingeschreven als Avansstudent.

Digitaal machtigen

Je schrijft je in via Studielink. In Mijn Studielink verschijnt onder ‘Mijn To Do lijst’ de actie ‘Voer je betaalgegevens in’. Je voert daar je gegevens in en geeft aan hoe je het collegegeld wilt betalen. Je digitale machtiging moet vóór 1 september bij Avans binnen zijn. Ben je te laat, dan ben je niet ingeschreven als Avansstudent. Pas nadat je inschrijving helemaal compleet is, mag er collegegeld worden geïncasseerd. Je geeft een digitale machtiging af voor een éénmalige incasso of een incasso in 9 termijnen. Bij betaling in termijnen betaal je € 24 aan incassokosten.  

  • Kies je voor eenmalige incasso, dan wordt het bedrag op 25 september 2015 afgeschreven.  
  • Betaal je liever in termijnen, dan schrijven we het eerste deelbedrag op 25 september 2015 en verder aan het eind van elke maand af.  
  • Ook je ouders/verzorgers kunnen via DigiD een digitale machtiging afgeven.  
  • Je werkgever kan dus niet rechtstreeks betalen.

Vragen stel je aan de Studenten Informatie Balie van Avans Hogeschool:

088 - 525 75 50 

studentinfo@avans.nl