Mens en Techniek

Blog van studenten en docenten

Voor het eerst op kamers

,
Ooit weleens sperziebonen macaroni gemaakt?
Het is niet heel moeilijk. Wat je doet is je pakt de sperziebonen van gisteren die je niet gebruikt hebt en gebruikt die in de macaroni van vandaag. Dit heb ik niet gedaan omdat mij het lekker leek, maar meer omdat ik geen zin had om nog macaronigroente te halen…
Dit is alvast een tip voor als je op kamers gaat.

Sinds 29 november zit ik op kamers in Tilburg. Het is een van die dingen die studenten nou eenmaal doen. En hij stond inderdaad op mijn to-do-list. Het zoeken naar kamers in Tilburg is niet heel lastig. Je zoekt een paar (Facebook)pagina’s op en stuurt berichtjes naar mensen die een kamer vrij hebben. Heb je geen zin in een kijkavond? Zo’n avond waarbij de bewoners jou gaan beoordelen alsof jij een Idols kandidaat bent. Dan staat dit meestal in het bericht of kan je het navragen aan de ‘ex-bewoner’ die de kamer doorverhuurt. Er zijn namelijk ook kamers waarbij je gewoon komt kijken hoe de kamer is, en dan bepaald de huisbaas wie er in komt te wonen.

Is het het waard om op kamers te gaan? Ja. Zeker als je al anderhalf uur moet reizen om eenmaal op school te komen (zonder vertraging) en zeker als je die eerste stap wilt maken richting zelfstandigheid. Koken, wassen, werken, verhuizen valt allemaal mee. Het went allemaal. Als je iets aanbrandt bij het koken, kan je altijd nog naar die kebabzaak om de hoek. Heb je geen wasmachine? Kan je altijd nog thuis wassen.

Dag 1 van op kamers gaan begint in de ochtend waarschijnlijk zo: “dus ik hoef nu niet een uur in een drukke trein te zitten voor school, maar kan gewoon een kwartier fietsen? Chil.” Vervolgens zo: “ontbijt maken is gewoon precies hetzelfde thuis, maar dan alleen.” En daarna: “Hoe de $#% kwam ik ook al weer naar school met de fiets?!!??”

Aan het eind van de dag komt toch dat moment dat je moet koken. Zelfs als je niet weet hoe je moet koken, kan je toch koken. Het is, opnieuw, niet moeilijk. Hier zijn wat tips:
 - Doe boter in een pan. Doe het vlees er in. Draai het om de minuut om tot het bruinig tot donker bruinig is aan beide kanten. Klaar.
 - Pak een pan. Doe er tot de helft water in. Doe er groente in. Kook het water tot het licht borrelt en zet het dan op een laag pitje. Wacht ongeveer 5 minuten. Klaar
 - Lees de verpakkingen. Meestal staat op een bami pak hoe je bami moet maken.
 - Vertrouw geen studentenbloggers. Studentenbloggers doen ook maar wat. Ze weten wel iets van hun zaak maar niet alles. Zoek je bijvoorbeeld kooktips, ga naar websites die er verstand van hebben. Studenten hebben er misschien wel iets verstand van, maar top chefs waarschijnlijk meer.

Over het algemeen is het op kamers gaan een ervaring die ik iedereen kan aanraden. Het is nieuw; het is eng; dingen gaan fout; dingen gaan goed maar ze leveren altijd handige ervaring op en leuke verhalen voor later.
Open het blog

Onze bloggers