Mens en Techniek

Blog van studenten en docenten

Mail, afwijzing, mail, afwijzing.

,
Als je een beetje onderzoek doet naar mijn opleiding kom je er al snel achter dat er weinig specifieke vacatures zijn. Dit betekent niet dat er geen werk is voor een gezondheidszorgtechnoloog. Zeker niet. Er is genoeg werk voor gezondheidszorgtechnologen. Het probleem is alleen dat het een nieuwe studie is en dat weinig mensen er iets van af weten.
In het derde jaar moet je stage lopen. Om stage te lopen moet je zelf het initiatief nemen en contact opnemen met bedrijven die iets met je studie te maken hebben. Maar omdat gezondheidszorgtechnologie zo nieuw en onbekend is, moet je vaak uitleggen wat je nou daadwerkelijk doet.
Van een docent kreeg ik een lijst met bedrijven die geschikt waren voor stageopdrachten. De lijst was erg lang en erg divers. De locaties van bedrijven liepen van Maastricht tot Groningen en de bedrijfsfuncties focuste zich op EPD’s (Elektronisch Patiënt Dossiers) tot hulpmiddelen. Dus vrijwel overal in Nederland was wel een stage te regelen voor mijn studie. Een schoolopdracht die weinig moeite zou kosten zou je denken.

Dit was inderdaad wat ik eerst dacht: dat het regelen van een stage ontzettend simpel zou zijn. Helaas had ik het fout. Veel bedrijven, waar ik contact mee had, wezen mij af en zeiden dat ze geen plaats hadden voor een gezondheidszorgtechnoloog. Ik denk dat ik in totaal wel 30 mails/motivatie brieven heb geschreven die allemaal afgewezen zijn. Dit was niet echt motiverend voor mij om stage te lopen bij een bedrijf.
Uiteindelijk reageerde een bedrijf in Roosendaal wel positief. Ik mocht op gesprek komen en zij boden mij een uitdagende stageopdracht aan. De stageopdracht was dat ik een bestaande app voor ouderen moest verbeteren. Niet alleen door feedback te geven, maar juist door de app zelf te verbeteren samen met een gerontologie student. Een stageopdracht waarbij ik met andere disciplines samen kan werken en een product kan opleveren waar een bedrijf iets mee kan, in plaats van alleen een adviesrapport. Oftewel de perfecte stage.
Na 30 e-mails te hebben verstuurd en alleen maar afwijzingen te hebben ontvangen heb ik één ding geleerd: afgewezen worden is onderdeel van succes bereiken. Het behalen van succes lukt alleen als je de discipline hebt om vaak afgewezen te worden en vaak de fout in te gaan.

Dus nu ik weet hoe het leggen van contact werkt kan ik dit gebruiken in de toekomst als ik andere bedrijven moet contacteren. Je moet gewoon veel proberen en niet opgeven.
Open het blog

Onze bloggers