Mens en Techniek

Blog van studenten en docenten

Een stilte kwekend onderwerp

,
Gezondheidszorg: Oncologische aandoeningen hoorcollege. Oncologie: De leer van tumoren of zwellingen. Oftewel … de leer van kanker.

Als gezondheidstechnoloog moet je verstand hebben van een breed scala van ziektes, en hier kan kanker natuurlijk niet ontbreken. Ik denk wel dat iedereen wel iemand in hun nabije omgeving kent die het ooit gehad heeft of iemand die er zelfs aan is gestorven.
Bij mij is het niet anders. Drie tantes hebben borst kanker gehad, mijn opa prostaatkanker en mijn oma longkanker.  Vier van de vijf hebben het overleeft. Eén tante had haar geïnfecteerde borst moeten amputeren en mijn oma is overleden aan de longkanker.

Vrijdag was de eerste les. Lekker op de laatste ochtend school van de week, nog even luisteren naar een van de meest controversiële en ergste ziektes van het moment. Toch wel een onderwerp wat voor veel van ons meer aandacht verdient dan een hoorcollege mobiliteit en zitvoorzieningen.
Dus was het een zwaar hoorcollege? Nee. Totaal niet. Onze docent sprak er erg luchtig over en gaf ons meteen wat feiten over kanker die mensen waarschijnlijk niet wisten. Zoals: 30% van de Nederlanders krijgt eens kanker in zijn of haar leven. “ ‘Krijgt kanker’ niet ‘sterft aan kanker’, dus die personen overlijden er niet allemaal aan“ zei hij er nog bij. Voor een gezondheidstechnoloog begint er nu al een belletje te rinkelen.

Bij gezondheidstechnologie is het de taak om het leven van een mens zo gezond mogelijk te houden door middel van technologie. Door bijvoorbeeld oplossingen te bedenken voor ouderen om die meer te laten bewegen zodat ze geen obesitas krijgen. Of door onderzoek te doen naar het goedkoper maken van exo-skeletten waardoor mensen met slecht functionerende benen weer kunnen lopen door middel van zo’n skelet, zonder dat ze een fortuin kwijt zijn.

Dus toen ik te horen kreeg dat 30% van de Nederlanders ooit kanker krijgt, wist ik al dat er iets aan te doen was en MOEST gebeuren. Ik wist ook al op welke gebieden ik misschien kon focussen (revalidatie, preventie, curatie) en aan welke gevolgen ik in een later stadium van kanker iets kon doen.

Een ziekte die tot nu toe erg taboe was is nu bespreekbaar geworden. Het heeft mij, maar zeker ook veel mensen uit de klas, geïnspireerd om wat meer in oplossingen te denken over kanker in plaats van er niet aan te denken. De komende paar weken gaan we meer leren over wat het nou precies is en welke consequenties verschillende soorten kanker heeft. Bij de hoorcolleges horen ook opdrachten die je motiveren om mee te denken in oplossingen zodat ze je alvast een beetje voorbereiden op het werk wat je later gaat doen.

Het stilte kwekende onderwerp is nu verandert in een interessante inspiratie bron die mij heeft gemotiveerd om weer te denken aan verbeteringen voor de gezondheidszorg.
Open het blog

Onze bloggers