Mens en Techniek

Blog van studenten en docenten

De eerste echte praktijkopdracht

,
Een stil soort dorp, net onder Heeze, is waar de buurtbus ons heen brengt. Overal staan auto's maar er loopt niemand. Het duurt even voordat we een zuster zien lopen in de verte. Die vervolgens wordt achtervolgt door een grote man op een skelter met een diep rode maar felle helm op.

Het epileptischonderzoekscentrum Kempenhaeghe is hoe het heet. Hier krijgen we ons eerste project van jaar 2 Gezondheidszorgtechnologie. Niks geen "het is een fictieve familie" of "nee jullie hebben geen opdrachtgever, de school is de opdrachtgever" nee het is nu een echte opdracht. Een sensorsysteem dat niet goed werkt zorgt voor een overbelaste nachtdienst. Als een bewoner van het centrum opstaat en naar de wc loopt is de kans groot dat het sensorsysteem het aangeeft als een "dwalend persoon". Stapt een bewoner net iets te hard op het sensorisch "valmatje" naast het bed, dan geeft het sensorsysteem aan dat de bewoner "is gevallen en hulp nodig heeft bij het opstaan". Hierdoor wordt de privacy van bewoners geschonden en moet de nachtdienst (eigenlijk) voor niets ten actie komen. Dit is onze opdracht, het gebeurt echt en wij moeten nu echte oplossingen vinden voor dit probleem.

Die man op die skelter van de inleiding is een persoon met een verstandelijke beperking. Eén op de drie mensen met een verstandelijke beperking heeft ook epileptische aandoeningen. Het "dorp" is dus ook gericht op mensen met een verstandelijke beperking die daar wonen. Ik wist dat er zulk soort instellingen waren, maar ik was nog nooit op zo'n plek geweest. Vanwege films dacht ik altijd dat het van zulk soort "gekkenhuizen" waren, maar het viel wel mee. Er was een kinderboerderij en een vrolijk team van verplegers die de mensen daar tevreden hielden. Weer een illusie minder!

Binnenkort gaan we een nacht meelopen met de nachtdienst om te zien hoe het er aan toe gaat. De bewoners kunnen overdag wel tevreden zijn, maar de nacht is waarschijnlijk een heel ander verhaal...
Open het blog

Onze bloggers