Management in de Zorg Associate degree  deeltijd hbo-opleiding

Startmaand
Duur
Taal
Locatie

Jij wilt hogerop in je huidige baan of een nieuwe richting inslaan. In de deeltijdopleiding Management in de Zorg Associate degree leer je vaardigheden om je te ontwikkelen tot manager in de zorg.

Mensen coachen, dat ligt je wel. Je bent nog steeds blij met je baan in de zorg, maar je zoekt iets meer uitdaging. Je wilt ook graag organiseren en coördineren. En meer weten over de veranderingen binnen zorg en welzijn. Met de Management in de Zorg Associate degree deeltijd verdiep je je in de bedrijfskundige kant van de gezondheidszorg. Vooral de nadruk op leidinggeven en reflectie op je functioneren spreken je aan binnen deze opleiding.

In het eerste jaar van de Ad Management in de Zorg leg je de basis voor een managementfunctie. In het tweede jaar ga je de diepte in. Je oefent met vaardigheden zoals presenteren, organiseren en communiceren. Ook leer je hoe je als manager vraagstukken op de werkvloer oplost. Zo weet je na de opleiding welke ontwikkelingen er spelen in het werkveld, hoe je daarmee omgaat en hoe je medewerkers daarin begeleidt.

Je leert door blended learning: een combinatie van contactonderwijs, online leren en het leren op jouw werkplek. De docenten uit het werkveld besteden veel aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo is er altijd een sterke link met de praktijk.

Deze opleiding kun je ook volgen in:
Deeltijd bachelor
Volg Avans Deeltijd
Opleiding in beeld

Waarom deze deeltijdopleiding naast je baan

Docenten zijn werkzaam voor organisaties in de zorg- en dienstverlening
Aandacht voor bedrijfsmatige kant en voor je persoonlijke ontwikkeling
Opdrachten zijn direct te gebruiken in je dagelijkse werk
Kleinschalige opleiding met korte lijnen tussen student en docent

Meer over deze deeltijd hbo-opleiding

Jouw carrièreperspectief

Jouw baan

Na je Associate degree Management in de Zorg kun je aan de slag als manager, of je hebt een coördinerende rol in een zelfsturend team.

De Management in de Zorg Associate degree deeltijd biedt uitstekende perspectieven op de arbeidsmarkt. Er zijn veel mensen nodig in de zorg. Nu en in de toekomst. De komende jaren krijgt de gezondheidszorg te maken met een pensioengolf. Dat biedt veel kansen voor nieuwe instromers om een baan te vinden op het gewenste niveau.

Mogelijke beroepen na deze opleiding

Kwaliteitsmedewerker

Je voert kwaliteitscontroles uit en doet voorstellen voor verbetering.

Meewerkend teamleider

Je geeft leiding aan een zorgteam en voert zelf ook zorgtaken uit.

Coördinator woonbegeleiding

Je organiseert het team van woonbegeleiders en coacht hen. Zo zorg je ervoor dat zij hun taken kunnen vervullen.

Wat wordt er van jou verwacht

Je werkt in de zorgsector en bent ambitieus. Je hebt belangstelling voor de menselijke kant van de zorg, maar ook voor de bedrijfskundige. Daarbij vind je het leuk om binnen een team te werken en om anderen aan te sturen. De ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg volg je op de voet. Anderen omschrijven jou als een doorzetter. Bovendien ben je flexibel en kun je goed plannen. Als je jezelf hierin herkent dan is de Associate degree Management in de zorg echt iets voor jou.

Bekijk alvast vervolgopleidingen

Na afronding van de Associate degree Management in de Zorg kun je binnen 2 jaar instromen bij de bacheloropleiding Management in de Zorg. Avans Hogeschool en Avans+ hebben samen een mooi aanbod voor werkenden die zich willen ontwikkelen. Op Ad-, bachelor-, postbachelor- of masterniveau. Ook maatwerk is mogelijk.

Verhalen uit de opleiding

Ben Latooij

Door de opleiding zijn alle losse facetten van het werk veel meer 1 beeld geworden.

Oud-student Ben Latooij

Opbouw deeltijdopleiding Management in de Zorg Associate degree

Studieprogramma

De Ad Management in de Zorg biedt modules aan die elk collegejaar aan bod komen. Daarbij maken praktijkopdrachten deel uit van elke module. Het werkveld heeft een belangrijke rol tijdens de opleiding.

Modules van deze opleiding

De deeltijdopleidingen van Avans bestaan uit modules waar je je steeds voor inschrijft. Sommige opleidingen bieden ook keuzemodules aan. Bekijk hieronder de modules voor deze opleiding.

Beleid en kwaliteit in de zorg

In deze module onderzoek je hoe beleid tot stand komt en wat dat beleid duurzaam maakt. Ook besteed je aandacht aan dilemma's die er kunnen zijn bij het maken van beleid en het bepalen van de doelen.

Welke dilemma's tussen kwaliteit en kosten ken je uit de praktijk en hoe ga je daarmee om?

Coaching van medewerkers

In deze module staat het leidinggeven aan zorgmedewerkers centraal. Daarbij draait het zowel om hun ontwikkeling als om het resultaat.

Je verdiept je in situationele leiderschapsstijlen, taakvolwassenheid van medewerkers en coachende gespreksvoering.

Ethiek in de zorg

Bij leidinggeven aan zorgmedewerkers draait het zowel om hun ontwikkeling als om het resultaat. Je verdiept je in leiderschapsstijlen, taakvolwassenheid van medewerkers en coachende gespreksvoering.

Leiderschap in de zorg

Als beginnend of potentieel leidinggevende van een werkeenheid in de zorg- en welzijnssector, ontwikkel je een visie op toekomstbestendig leiderschap in de zorg.

Daarbij richt je kritisch de blik op jezelf. Wat is jouw ambitie en visie op leiderschap? Je verkent wat jouw kwaliteiten zijn.

Organiseren van kwaliteitszorg

Als manager in de sector zorg en welzijn is het jouw taak een bepaald niveau van kwaliteit te behalen en de dienstverlening steeds te verbeteren.

Daarvoor heb je kennis nodig over organiseren en kwaliteit. Dat leer je in deze module.

Persoonlijk leiderschap

Successen behaal je niet alleen met kennis. Persoonlijke kwaliteiten zijn bepalender voor wat je als leider bereikt. Je werkt tijdens deze module met verschillende instrumenten aan jouw ontwikkeling.

Projectmatig werken in de zorg

Organisaties voeren activiteiten steeds vaker uit als project. Als toekomstig middenmanager moet je die projecten goed kunnen aansturen. In deze module leer je daarvoor een aantal projectvaardigheden.

Samenwerken in een zorgteam

In deze module leer je een wenselijk formatieplan maken voor een werkeenheid naar keuze. Met dit FFP bied je de betreffende klantgroep de zorgverlening die nodig of afgesproken is.

En je geeft de leiding advies over in-, door- en uitstroom van medewerkers.

Tijdsinvestering

Tijdens de Ad Management in de Zorg heb je les op donderdagochtend en -middag. Daarnaast werk je 16 uur per week in een relevante werkomgeving. Reken voor zelfstudie op 8 tot 12 uur per week.

Let op: omdat Avans het onderwijs modulair aanbiedt, kan het zijn dat de lesdag tijdens de opleiding verandert.

Voorlichtingsvideo

Je hebt interesse in deze opleiding. Je wilt meer weten over de inhoud van de opleiding en wat je allemaal kunt verwachten. Vraag dan de voorlichtingsvideo aan en leer onze docenten kennen. In de voorlichtingsvideo geven docenten meer informatie over de opleiding. Zo helpen ze je bij het maken van de juiste studiekeuze.

Video aanvragen

Kom langs bij Avans

Open dag

Kom naar onze (online) Open dagen en -avonden. Maak kennis met onze hbo-opleidingen. En ontdek welke opleidingen je aanspreken. Volg presentaties en ga in gesprek met docenten en studenten over je studiekeuze.

Toelatingseisen Management in de Zorg Associate degree deeltijd

  • Havo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Vwo

  • Natuur & Techniek

  • Natuur & Gezondheid

  • Economie & Maatschappij

  • Cultuur & Maatschappij

  • Mbo en overige

  • Mbo-niveau 4

Meer over toelating

Zorg voor een relevante werkplek

Je hebt een baan in de zorg. Voordat je met de Management in de Zorg Associate degree deeltijd start werk je minstens 16 uur per week. In het tweede jaar werk je minstens 20 uur per week in een functie die ook managementtaken kent.

Verkorte trajecten

Als je ervaring hebt met leidinggeven, kun je in het tweede jaar starten. Je voldoet dan aan de volgende eisen:

  1. Je hebt een relevant mbo-4-diploma.
  2. Je hebt werkervaring in de zorg- en welzijnssector.
  3. Uit je portfolio blijkt dat je de leeruitkomsten van jaar 1 beheerst.

Samen met je studieadviseur bespreek je de mogelijkheden.

Je kunt ook vrijstelling voor 1 of meerdere modules aanvragen. Of studieverlichting. Daarbij toon je je vaardigheden aan, maar volg je geen onderwijs.

21+ Toets

Als je geen van de genoemde diploma's bezit maar wel 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten op basis van een assessment. Hiervoor neem je zelf contact op met AOB Compaz. Let op: aan dit assessment zijn kosten verbonden. Heb je het assessment afgerond of heb je vragen, neem dan contact met ons op via [email protected].

Praktische informatie Management in de Zorg Associate degree deeltijd

Aanmelden

Aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Dit doe je door in te loggen met je DigiD. Het aanvragen van een DigiD duurt 5 dagen.

Wil je in september starten met je deeltijdopleiding? Meld je dan vóór 1 juli aan.

Startmaand Deadline aanmelden
september 1 juli 2024

Meld je aan voor de opleiding

Na het aanmelden

Je hebt via Studielink een verzoek tot inschrijving gedaan. Je krijgt hiervan bevestiging op het mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Daarna ontvang je van Avans Hogeschool een bericht over je aanmelding.

Je bent ingeschreven als je aan alle eisen hebt voldaan. Je dossier moet compleet zijn. Dit houdt in dat:

  • je persoonsgegevens zijn geverifieerd
  • je vooropleiding(en) zijn geverifieerd
  • je jouw betaling op Studielink hebt geregeld via een digitale machtiging

Bekijk in Studielink de status van je aanmelding en welke acties van je worden verwacht. 

Ben je volledig aangemeld dan kun je jouw modules kiezen via AvansStudyPath.

Studiekosten

Het ministerie stelt elk jaar het wettelijk collegegeld vast. Dat is het bedrag wat je meestal betaalt. Maar niet elke student heeft recht op het wettelijk vastgestelde collegegeld. Deze studenten betalen het instellingscollegegeld. Een tarief dat jaarlijks vastgesteld wordt door de instelling zelf. 
Lees meer over verschillen in studiekosten

Jij wilt weten wat jouw opleiding kost. Deze informatie vind je in onderstaand schema. Wat je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je persoonlijke situatie en opleidingsvorm. Check hiervoor de collegegeldmeter.

Tarief Bedrag Jaar
Wettelijk tarief € 1.966,- 2023 - 2024
Instellingstarief € 5.869,- 2023 - 2024
Wettelijk tarief € 2.150,- 2024 - 2025
Instellingstarief € 6.456,- 2024 - 2025

Aanvullende kosten

De aanschaf van studieboeken en andere leermiddelen komt neer op ongeveer €500 per jaar. De docenten geven je advies over de aanschaf van bepaalde literatuur, maar verplichten dat niet.

Locatie

Kijk rond op de Hogeschoollaan

Hogeschoollaan

Hogeschoollaan 1
4818 CR Breda

Contact

Student Support

Tel. 088 - 525 75 50Contactformulier • Whatsapp 088 - 525 75 50

Volg Avans Deeltijd