Afgerond

Onderzoek naar zelfregelende netwerkcellen die de elektriciteitsvoorziening decentraal op orde houden.

In samenwerking met diverse projectpartners voerde het lectoraat Smart Energy onderzoek uit naar de werking van een meer decentraal georganiseerd elektriciteitssysteem in de vorm van een zogenoemd Cellular Smart Grid Platform (CSGriP).

CSGriP's zijn zelfvoorzienende en zelfregulerende netwerkcellen op dorps-, wijk- of bedrijfsterreinniveau die via het midden- of hoogspanningsnet met elkaar verbonden zijn. Hiermee kan lokaal opgewekte energie ook lokaal gebruikt worden. De noodzaak van een complexe en kwetsbare ICT-infrastructuur neemt hierdoor af.

Demonstratie

In het CSGriP-project is een nieuwe regeltechniek voor smart grids bedacht, ontworpen en gerealiseerd. De werking hiervan werd 16 januari 2018 gedemonstreerd op de ACCRES Smart Grid testfaciliteit van Wageningen University (WUR) in Lelystad.

Op deze testlocatie zijn windmolens, zonnepanelen, een batterijopslag, lokale verbruikers en een oplaadpunt voor elektrische auto’s aan elkaar gekoppeld. Via het nieuwe regelsysteem kan het smart grid in eilandbedrijf autonoom werken en is het bestand tegen cyberaanvallen.

De belangstelling vanuit het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid voor de testfaciliteit is enorm. 

Bijdrage lectoraat

Docent-onderzoeker Redouane Eddeane van Avans Hogeschool heeft samen met Avansstudenten aan onderdelen van dit project gewerkt. Zij werkten hiervoor ook samen met de TU Delft en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Resultaten uit hun onderzoek werden gebruikt om demonstratiemodellen en de testfaciliteit te bouwen.

Naast het lectoraat Smart Energy en de TU Delft en HAN werkten ook penvoerder Alfen B.V., Alliander, Bredenoord Aggregaten, DNV GL, Pfixx Solar en Wind Energy Solutions mee aan het project.

Resultaten

De opgedane kennis wordt nu al toegepast in de wereldwijd verkochte producten van penvoerend partner Alfen B.V. De WUR is inmiddels een vervolgonderzoek gestart met een redoxflow-batterij gebaseerd op de behaalde resultaten.

In de toekomst kan de kennis gebruikt worden voor het robuust maken en beter benutten van smart grids, de realisatie van wijkbatterijen en voor projecten van energiecoöperaties.

Presentaties en resultaten van het CSGriP-project vind je op de website van ACCRES. Hiermee is dit TKI Urban Energy project na een looptijd van 5 jaar afgerond.